sobota, 19. maj 2018

Navdih v vseh pogledih!!!

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Paul_Klee_1911.jpg

Njegove slike pa me vedno fascinirajo. Njegovo ekspirementiranje! Razvijanje čisto svojega sloga! To si želim deliti z vami!

Paul Klee (18. december 1879 - 29. junij 1940) je bil nemški umetnik. Kot glasbenik je igral in se čustveno zavezal k tradicionalnim delom osemnajstega in devetnajstega stoletja, vendar je kot umetnik želel svobodo raziskovanja radikalnih idej in stilov. Poleg svojega globokega zanimanja za glasbo in umetnost odličen bralec literature in pozneje pisatelj umetniške teorije in estetike.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:GUGG_Tropical_Gardening.jpg

Barva mu predstavljala optimizem in plemenitost v umetnosti, ter upanje za oprostitev pesimistične narave, ki jo je izrazil v svojih črno-belih groteskah in satirah.

Njegov Ad Parnassum (1932) se šteje za njegovo mojstrovino in najboljši primer njegovega pointilističnega sloga ; je tudi ena izmed njegovih največjih, najbolj fino obdelanih slik.

http://www.paulklee.net/ad-parnassum.jsp

Paul se je leta 1906 poročil z bavarsko pianistko Lily Stumpf in imela enega sina po imenu Felix Paul v naslednjem letu. Živeli so v predmestju Münchna, medtem ko je poučevala klavir in občasne predstave, je Klee skrbel za dom in se osredotočil na umetniško delo.

https://www.pinterest.co.uk/pin/510314201517224286/
Navdušile so ga tudi drzne barve Roberta Delaunay in Maurica de Vlaminck. Namesto kopiranja teh umetnikov, je Klee začel delati svoje barvne poskuse v svetlih akvarelov in naredil nekaj primitivnih pokrajin, s pomočjo blokov barve. Klee je priznal, da "je dolg boj na tem področju barve", da bi dosegel svoj "oddaljeni plemeniti cilj". Kmalu je odkril "slog, ki povezuje risanje in barvo".

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Paul_Klee,_Insula_dulcamara.jpg

Izlet v Tunis


Kleejev umetniški preboj je prišel leta 1914, ko je na kratko obiskal Tunizijo in bil navdušen nad kakovostjo svetlobe tam. Napisal je: "Barva me je prevzela, ni mi treba več slediti… vem, da me drži za vedno... Barva in jaz sva eno. Jaz sem slikar."

https://www.google.si/search?q=paul+klee+tunisia&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiv-JCU_-DXAhWMWBQKHds-CawQ_AUICigB&biw=1366&bih=613#imgrc=f1P4XfCNQM82TM:


Klee je bil različno povezan z ekspresionizmom, kubizmom, futurizmom, nadrealizmom in abstrakcijo , vendar njegove slike težko razvrstimo. Na splošno je deloval ločeno od svojih vrstnikov in na lastne načine interpretiral nove umetniške trende. Bil je izviren v svojih metodah in tehniki. Klee je delal v različnih medijih. Pogosto jih je združil v eno delo. Uporabil je platno, burlap, muslin, perilo, gazo, karton, kovinske folije, tkanino, ozadje in časopis.


http://www.thegreatcat.org/the-cat-in-art-and-photos-2/cats-in-art-20th-century/paul-klee/

Z dolgim ​​eksperimentiranjem pa je razvil obvladovanje barve in tonalnosti. Veliko njegovih del združuje te veščine. Uporablja veliko različnih barvnih palet od skoraj monokromatskega do zelo polikromatskega.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Paul_Klee_Die_Vase.jpg

Veliko njegovih del in njihovih naslovov odražajo njegov suh humor in različna razpoloženja.

https://www.google.si/search?biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&ei=LywdWo74IoPDwQLe-q-YCA&q=paul+klee+at+the+core&oq=paul+klee+at+the+core&gs_l=psy-ab.3...59627.65059.0.66738.18.18.0.0.0.0.111.1540.8j8.16.0....0...1c.1.64.psy-ab..2.13.1280...0j0i8i30k1j0i24k1j0i67k1j0i30k1j0i13k1.0.oPtv7MrQ6Hc#imgrc=U3G3XQyWae6AVM:








Zakaj mi je sploh tako všeč? Njegova dela izražajo globino in lahkotnost obenem. Zame je kot otrok, ki je vedno raziskoval neotipljivo. Bil je pristen, samosvoj in rad je imel mačke. Barve so mu strast.

Danes bi rada govorila o umetnosti, ki je del mene. Nepopisljivo bogastvo duše. Vpogled. (Vse je povzeto iz strani: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Klee (november 2017)).

Tudi jaz sem slikarka po duši. Umetnina v procesu nastajanja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar