sobota, 12. avgust 2017

Pogasi ogenj! Nikoli!!!

Zadnjič smo se malo zaklepetali! Malo! Skoraj se je že danilo. No, se je že. Odločila sem se, da če že bedim ob taki uri, bom pa počakala na sonce. Obožujem sončne vzhode. Tudi zahode. Vsak je čisto drugačen. Tega se ne bom nikoli naveličala! Ognjena krogla se počasi potaplja za pokrajino. Daje poseben žar, čar času. Moji duši! Čista lepota!

Kam pa? Na kateri breg, hrib, hribček, bregec naj grem? Kje sploh sonce vzhaja? Na vzhodu. To mi je bilo čisto jasno! Peljala sem se na najbližji hrib. Na eni strani lučke mesta v nežnem prebujanju in vedno večji svetlosti. Na drugi strani mračno in oddaljena pokrajina z nešteto hribčki in grički. Rahlo še zatemnjenimi.

Dobro, da imam telefon! Točna ura vzhoda. Blizu. Še malo. Sonce zamuja. Ali pa je ura napačna… Pa še eno aplikacijo sem si hitro naložila. Kompas. Bila sem na popolnem mestu.

Že prej smo skupaj opazovali polno luno, ki se je kazala izza oblakov malo. Tu pa tam. Čarobno lepa je bila.

Postajalo je vedno svetlejše. Ljudje so že delali v vinogradu na desno. Jaz pa sem čakala v zasedi. Črički so peli.

Sredi vseh tistih medlih barv prehajanja mraka v svitanje se je pojavila čista mala pikica žarjenja. Kako drugače. Prej tako neizrazne barve. Kontrast. Kar naenkrat pa vedno bolj močna svetloba, ki prodira skozi ozračje. Veča se. Neopazno. Če pa pogledaš za sekundo stran, pa je že vidno večja krogla. Tako lepo so bili oblaki v črti. Malo so zakrivali sonce, še bolj poudarjali njegovo rdeče oranžno žarjenje.

Kaka lepota! Lepo je tukaj. Osupljivo! Rada sem doma tukaj!

Na drugi strani so se kopičili oblaki. Nad mestom še je dremala meglica. Po hribu navzdol, so že bile prve kaplje dežja. Velike. V dolini pa se je naredila čudovita mavrica. Poln lok čez celo mesto. Obok barv! Sonce je že odsevalo svetlobo v reki. Celo oranžkasto rumenkasto žarečo debelo črto.

Seveda me je zvečer spet vleklo na isti breg. Saj so napovedali komete! Pravi dež! Luna je svetlo žarela. Skoraj preveč. Oči so se mi morale navaditi na temo, ko sem prej gledala v svetli ekran telefona. Naredila sem si glasbo. Taa – ta – ta, taa – ta – ta… Kako dobra glasba! Noro dobro! Ne morem, da se ne bi na glas smejala! Noro! Dobro!

Čakala. Oči so vedno bolj jasno razločile zvezde. Letala. Potem pa komet čez celo nebo! Tako sem bila presenečena, da bi si skoraj pozabila zaželeti nekaj! Adijo, kako je švrknil, švignil mimo! Splačalo se je! Zdaj pa postelja prihajam! Malo sem se občudovala nočno nebo z balkona. Še tu sem ujela komet! Verjamem, da se mi bo želja uresničila!

Narava je tako čarobna. Obožujem povezovanje z lepoto. To me tako osreči! Življenje je čarobno!

Lep sijoč žareč dan poln radosti!



P.S.: Ne morem ustaviti žarenja! Sija… Sijaja… Ognja... Bruce Springsteen: Dancing in the Dark (https://www.youtube.com/watch?v=vVJEHt2f5Rk)

P.P.S.: To ni fotografija kometa... samo za info...

Sreča! Pojačaj!!!

Uživam v razsikovnju in globinah in rasti. Privlači me skrivnostno. Rada delam na sebi. Rada tudi pišem sezname. Na strani Alneke Rebula, ki jo obožujem, sem našla vajo. Napiši seznam, kaj me radosti, veseli!

Minimum je dvajset. S tem nisem imela problemov. Na kavici v našem lepem mestu na razgibani ulici sem takoj napisala seznam. Preko sto…

Vsak dan eno. Na recept. Veselje. Za lepše življenje. Daljši seznam več možnosti…

Potem pa najboljši del. Vprašanja!

Kaj vas razveseli, kar je odvisno samo od vas?
In še: kaj je uresničljivo brez  velikih stroškov?
In kaj je uresničljivo že danes?
In čez 10 minut?

To pa me je čisto osupnilo!

Vse stvari, ne glede na zelo dolgi seznam, ki se še lahko dopolnjuje, so bile uresničiljive. Lahko jih izvedem sama. Brez velikih stroškov. Že danjes. Čez desetm minut. Oziroma. Takoj. Zdaj!

Zakaj bi srečo, veselje, radost odlišala, če je čisto pri roki? Že drvim po šopek rož!

Najboj pa sem bila razkrinakana, koliko stvari s seznama je odvisno samo od mene! Kako smo naučeni, da dajemo svoj občutek srečnosti komu v roke. Ti me osreči! Ne! Vse niti so v mojih rokah! Odgovornost! Jaz zase!

Kako je življenje polno lepih presenečenj! Daril! Love feels good!

Nekja pa je me presenetilo še bolj. Kako me glasba razveseljuje! Včeraj sem celi dan poslušala eno in isto pesem. In vedno, ko sem jo poslušala od znova, sem še slišala kaj novega. Še kaj neodkritega v njej. Uuuuu! Uvodni ritmi! Kako seksi! Že sam začetek mi je privabil nasmeh na ustnice. Prav solze sreče! Kak sem uživala! Uživam! Kako sem srečna! Pa tako mala stvar, pa me lahko tako osreči! Noro! Dobro! Carsko! Prav na glas sem se morala smejati zraven. Vem, čisto noro! Ampak resnično!

Nič čakat. Seznam na plan! Ena stvarca na dan, prižene veselje na plan! Življenje je lepo v vseh pogledih! Obožujem ga!

Pesem sem še poslušala skozi v avtu in počutila sem se odlično. Zdaj jo imam za zvonenje na telefonu. Zjutraj, ko sem se zbudila. Malo bolj pozno. Sem si jo spet zaželela slišati, pa sem dobila telefonski klic! Kako se želje hitro uresničujejo! Kako smešno zabavno!

Taaa – ta – ta – taaa – ta – ta… kak je to dobro! V živo! Ko še cvilijo zraven! Želim si na kaki dober koncert!

Saj ne morem, da je ne bi nehala poslušati! Pojačaj! Daj bolj na glas! Naj še imajo sosedi kaj od tega! Gremo plesat!

Še vedno so stvari, ki sem jih pozabila napisati. Vožnja z avtom. Travnik v vetru. Božanje trave, žgečkanje po dlaneh! Opazovanje kometov! Do trinajstega avgusta se obeta meteorksi dež! Obvezno ponoči na plano! To je fantastično! Kocika… tema… kometi… = sreča!

Prasketajoč dan! Objem!



P.S.: Slučajno pa sem včeraj med delom slišala še eno, ki mi je tudi pri srcu in me vedno razveseli! Pa dajo delim! Malo za dušo… Ellie Goulding - Love Me Like You Do (https://www.youtube.com/watch?v=AJtDXIazrMo)

četrtek, 10. avgust 2017

Vetrc žgečkljivosti...

Nekaj zdravilnega je v dotikih. Božajo mi dušo. Razvajajo mi čute. Odpirajo prostranstva srca. Počutim se tako domače in sprejeto. Konice prstov se nežno dotikajo tkanine. Z občutkom. Počasi. Blago je neenakomerno pleteno. Dotaknem se še ga s celo dlanjo. Občutim svetost dotika. Samo moja sedežna je, ampak doživeta čisto drugače. Žgečka me po prstih.

Malo se pretegnem zraven in zaobjamem prostor. Neverjetno sem hvaležna za ta čas, ki mi je dan. Življenje je tako lepo. Srčno. Toplo. Predvsem pa zabavno. Kar objema me. Obožujem objeme!

Najraje pa imam občutek vode na koži. Kapljice, ki polzijo. Občutek svežine. Toploto. Izpiranje starih energij. Počutim se prenovljena. Kopeli pa so tako božanske! Že dolgo si je nisem naredila s cvetnimi listi vrtnice, prižganimi svečkami in vode čisto do roba. Slana kopel me vabi… v svoje zavetje sijaja.
Rada občutim tudi vetrc pri reki. Rahlo se me dotika. Me osvežuje. Ob reki so zdaj tako lepe vrbe, ki sklanjajo veje na pot. Čisto do tal... Ko jih veter češe sem in tja, grem tako rada skozi. Dvignem roke k njim, božajo me in me nagajivo žgečkajo. Prav obožujem!

Še raje pa imam veter v laseh, ko se peljem s polno brzino čez most! To pa je doživetje! Svoboda! Bolj sem skuštrana, bolj je fajn! Naravna klima!

Obožujem tudi občutek naravnih, zračnih oblačil na koži. Prosojnost za svežino. Cenim dobre materiale, ki dihajo. Seveda tudi barvitost… Lahkotnost!

Rada imam svojo najljubšo skodelico za kavo. Skodelice. Vsaka me spominja na nekaj izjemnega. Veliko lepega sem že doživela, najboljše pa še je pred mano!

Rada čutim sonce na koži. Kaplje dežja. Včasih me preseneti.


Zvečer pa se rada pogreznem v sojo posteljo. Objame me s svojo mehkobo, domačnostjo. Obožujem nešteto blazin. Za pod kolena. Za pod vrat, da me podpirajo in sproščajo. Čeprav do jutra vse zbrcam dol. Ali vsaj stran…


Lep čuten pristen srečen dan! Objem! Še enega! Pa še enega!


P.S.: Adijo! Kako obožujem to pesem! Uuuuuu! Bruce Springsteen - Jersey Girl (https://www.youtube.com/watch?v=fIXRW6gF4hQ)

sreda, 9. avgust 2017

Zdaj ali nikoli...

Obožujem glasbo!

Obožujem šumenje morja, poslušanje dežja, žuborenje vode, valovanje morja, pljuskanje...


Nežna orientalska glasba za ples mi je všeč. Roke same krožijo po zraku, osvajajo nova ozemlja. Nežno, elegantno se spuščajo, dvigajo, poplesavajo okoli mene. Premikajo zrak, vrtinčji energijo okoli mene! Boki se nežno zibajo. Ves prostor je namenjen plesu, gibanju, razdikovanju, čutnosti…
Ljubezenske pesmi. Pesmi, ki me spominjajo na meni ljube filme.

Divja španska glasba…

Glasba za moč. (Kot majhna punčka sem našla kremo v kopalnici. Dobil jo je ati za celjenje neke rane na roki. Ne spomnim se točno… Na njej je pisalo: krema za noč. Ker pa vsi lekarnarji in zdravniki grdo pišejo, ali vsaj meni nečitljivo, sem prebrala, da je to krema za moč. Seveda sem jo preizkusila. Na skrivaj… Zato imam zdaj tako močne roke in sem nasploh močna! Včasih kreme delajo čudeže. Od znotraj navzven…)

Turška animatorska! Kako smo to plesali okoli bazena. Vsi smo se držali za roke. Plesali skupaj! Kako dober ples! Ženske svoje gibe in potem moški svoje. Na koncu pa smo vsi skočili v bazen skupaj! Potem pa kosilo. Kako je to bilo zabavno!

Glasba za spodbudo… Jon Bon Jovi! Its my life! Tina, Cher…

Stari jugo rock.

Posebna srčna kategorija nostalgija Mišo Kovač! Kako sem lahko to pozabila!

Lepi Dasa mi je pri srcu! Adijo pamet!

Romske!

Rock and roll! Elvis! It's now or never!

Jazz…
Tibetanski gongi…

Grški sirtaki… tu ne gre brez plesa!

Igranje na kitaro, harmoniko… kako je en gospod lepo igral in pel v podhodu… zdaj ga pa nič več ne vidim…

Opere… Klasična glasba.

Predenje mačke. Vretje vode. Natakanje kadi za kopel. Smeh sina. Rada poslušam govorenje ljudi. Šumenje krošenj v vetrcu. Prelet ptic. Frfotanje perja. Ptičje petje.

Nevihto. Točo. Pretakanje vode.

Šumenje odeje. Hojo korakov po stopnicah. Veter na kolesu.

Glasba, da ostajam zbrana in osredotočena: Mozart.

Listanje knjige. Tišina.

Prava glsba me vedno spravi v dobro razpoloženje in me razneži... ali razdivja...



Popoln navdihujoč glasbeni dan v divjem ritmu!


P.S.: Kako je to bilo zabavno zraven plesati! Ej! Lepi spomini!  (https://www.youtube.com/watch?v=1AVC_w5wLnM) 

torek, 8. avgust 2017

Mmmmm, mi dišiš...

Neksončno me navdušujejo vonji… mmmmm, kako diši!

Tišina in vonj po knjigah v knjižnici. Vonj po novem, ko dobim svojo najljubšo revijo in jo prelistam.

Stanovanje, ki mi diši po pomarančah, limoni, osvežilnem. To mi deluje tako domače. Sveže mandarine in limone na mizi, ki kar vabijo.

Prišla sem iz šole in pri babici me je pričakal vonj po pecivu, riževem narastku. Spomnim se vonja prepražene čebule za restan krompir. Kako je to bilo vabljivo in domače. Zavetje.

Všeč mi je parfum, čisto poseben, čisto moj… ker me spominja na svobodo. Doživela sem jo, ko sem šla v Munchen in je bila tam tako velika parfumerija. Cela kilometrska stena z dišavami. Vse sem prevonjala… Tako sem uživala v izbiranju vonjev! Obsedena! Priznam!

Všeč mi je vonj po vrtnicah, ki dišijo kot maline. Všeč mi je vonj jasmina. Všeč mi je ona, tista, bela roža, ki tako lepo cveti. Bela. Tisto pa tako diši. Adijo pamet! Joj, kako je čudovita! Dišijo mi še frezije. Rada imam vonj po cvetličarni, ko vse diši po rožah.

Všeč mi je vonj morja, soli, gostote zraka. Borov. Dišeče smole.

Všeč mi je vonj vanilije.

Všeč mi je vonj melone, ki je zrela. Rožmarina na krompirju. Pečene pice. Jabolka. Rada imam vonj sveže pečenega kruha. Rada povoham sveže gobe, lisičke. Pečena koruza. Palačinke.

Rada imam vonj sveže opranih las.

Gozda.

Rada imam vonj po kavi, ki mi zadiši. Cimet.

Obožujem sveže preoblečeno posteljo, ki tako lepo diši po čisto novem. Vabljivo!


Lepo dišeč dan v pomarančnih tonih!




P.S.: Nov dan! Tukaj sem! Bryan Adams - Here I Am (https://www.youtube.com/watch?v=G6xr6VKg7sE)

ponedeljek, 7. avgust 2017

Pregrešno!?! To pa ne!

Čarobno je opazovati dežne kaplje, kako padajo na tla. Ustvarjajo tako lepe krogece. Kroge. Polno krogov. Tako lepo šumijo. V ozadju pa gozd in črta strele. V trenutku razsvetli nebo in ga spet prepusti temi.
 
Danes pa so me prebudili sončni žarki. Lepo jih je čutiti na koži. Poljubi dneva!

Čisti kontrast od včeraj.

Kakšna moč narave! Prav obožujem to! Zanimivo, da imam v sebi tako moč.

Danes pa na lov za zvezki. Komaj čakam! To mi je vedno tako fajn. Prav uživam v tem. Nova torba! Nalivno pero! Kako dolgo že nisem pisala z njim. Kje ga sploh imam?

Super je bilo nakupovati! Kako lepe stvari imajo. Pa še prej sem nabavila kot tri dni pred šolo! Ali mogoče en teden pred šolo! Neverjetna izbira! Pestrost! Vse sva dobila! Super kalkulator! Splača se iti malo prej, kot zadnji trenutek!

Kaj je moj skriti užitek? Kaj je moj pregrešni užitek, ki je tako slasten, da ni za praviti? Uuuu! Ne povem! Sladoled! Ali pa poslušanje Miša Kovača! Ali pa ples! Miganje z boki! Pitje kave v postelji (s sladoledom, smetano, kakavom posipanim od zgoraj, malo karamelnega preliva in ščepec cimeta... in okusom po lešnikih...)! Novi čevlji! Obleke in neumorno raziskovanje ponudbe!!! Rdeča šminka! Raziskovanje ustvarjalnosti. Globine. Direktnost. Harmonija. Ležanje na balkonu in meditiranje! Čokoladne kroglice! Penice! Barve! Parfum na zapestju in še kje… Navdih! Opažanje lepot na vsakem koraku! 

Kriva sem! Priznam! Ampak čisto brez občutka krivde! Užitek je naraven! Užitek je super! Užitek je carski! Si upam? Seveda da ja!!!

Živi se samo enkrat, zakaj ne bi bilo lepo!? Zakaj bi samo životarili? Daj no! Če pa je vse okoli tako lepo!!!


Samo ljubezen je! Živimo polno, kaj bi še čakali!?! Zdaj je pravi čas! Vedno je pravi čas! Ustvarjam ljubko življenje! Na vseh področjih! 

Pregrešno lep dan! Življenje je lepo! (Že vidim tvoj nasmeh!) Objem! Cmok! Cmok! Cmok!


P.S.: Prižgi svoj notranji ogenj! Malo da pihnemo v žerjavico, da zagori… (https://www.youtube.com/watch?v=K9S5EZgIJck) Pointer Sisters - Fire

nedelja, 6. avgust 2017

Zalet barvitosti!

Nedelje so moj najljubši dan. Seveda tudi petek je moj. Pa sreda. Dovolj bo, ker če ne bom vse dneve naštela…

Vse poteka bolj umirjeno. Dolgo spanje. Malo še dremanja zraven. Malo še po kosilu za vsak slučaj. To je samo navidezno nedelovanje. V meni se premikajo gore vmes. Ali pa si jemljem zalet, da osvojim svoje vrhove.

Najlepše pri nedeljah pa je, da imam neomejeno časa. Za slikanje.

Pila sem kavo in slučajno videla odtise bele barve na prstih. Kako mi je bilo smešno. Ne moti me barva po telesu. To me samo še bolj razveseljuje. Moj atelje pa je zdaj na balkonu. Vetrc ravno dovolj hitro suši barvo. Počasi jo nanašam po plasteh. Pustim, da teče. Oblikuje potočke in reke. Nekaj počasi zakrivam, nekaj novega nastaja.

Življenje je lahko enako barvito. Vedno imam čopiče v rokah, da izbiram svoje odtenke. Pristnosti. Všeč mi je, kar nastaja. Najbolj pa mi je všeč občutek, ki ga imam ob tem. Srečna sem. Mirna. Čas pa kar mine.
Malo kar gledam proti sliki, če je že dovolj suha, da nadaljujem. Vse rabi svoj čas za nastanek.

V meni je kolesje, ki je navajeno čudnih stvari. Muk. Trdosti. S slikanjem. S srčnostjo. Srečnostjo. Razvajanjem, pa se to počasi ruši. Uživam v tem trenutku ljubezni. Zaupam.

Sploh lahko gre kaj narobe, če sem na balkonu, pišem, čakam na nasledjo fazo slikanja in imam na mizi skodelico kave z mojim imenom? Življenje je polno lepot. Vsepovsod okoli. Obožujem pisanost dneva!

Malo barve je na balkonski ograji. Pinki! Pikice. Pike! Ne gre to počasi, nadzorovano... to je strast! Barva je povsod!


Izjemen dan v pstnih barvah pristnosti!


P.S.: Kaj še čakam? Zdaj je pravi čas! Pripravljena sem! Bryan Adams - I'm Ready (https://www.youtube.com/watch?v=9_h2FrcZjQs)