četrtek, 15. junij 2017

Očara vsak blisk...

Kako mi delajo lušte! Spet dve sodelavki na poti proti morju. Skoraj takoj po končanem delu! Obe sta mi morali obljubiti, da bosta objavljali slike. Če bo karkoli lepega. Ena mi je obljubila sončne zahode, druga pa sončne zahode in koktajle. Obojega se že veselim.  Še malo, pa tudi jaz odrinem. Ne morem povedati, kako sem vesela. Že od nekdaj sem prav prijetno vznemirjena pred morjem.

Mami in njeni sestri so zdaj praznovale rojstni dan na morju. Kar tri dni. Neverjetno. Ne vem, zakaj sem zamudila. Preveč obveznosti.

Čakala sem. Kot lovec s fotoaparatom. Na silo nevihte. Na balkonu. V zasedi. Bili so blagi gromi in bliski. In bili so mogočni gromi in bliski. Čakala. Sem. Spet majčken. Spet majčken. Eh, skoraj nič bliska. Potem mi zvoni telefon. Javim se. V tistem trenutku tako osvetljeno nebo kot podnevi. Pa je šla popolna slika nevihte… Potem pa me je tako potegnilo v pogovor, da sem tako pozabila, da sploh kaj fotografiram.

Že od nekdaj obožujem moč neviht. Raztreščijo se po nebu. Glasne so. Bliskajo, da otrpnem. Potem pa čistina. Mirnost. Jutro in sončen dan. Rada imam te kontraste narave.

Včasih, ko je bila zunaj toča ali je divjala nevihta, sem se s sinom usedla zunaj. Na blazino in zavita v odejo. V zavetju pokrite terase. Na varnem sva občudovala lepoto za nekaj minut. Fascinantno je bilo. V dlaneh sva zbirala velike kose toče, ki so priskakljali do naju. Opazovala sva jih, kako hitro se nama topijo v dlaneh.

Vedno me razveseli dobra poezija. Imam jo vedno pri roki. (Nevihte ravno ne morem naročiti, da bi se čudila njeni veličastnosti in lepoti…) Malo za okus lepote…

 
Že se večeri


Usodo, ko Penelopa svoj prt,
vsak svoj trenutek tkem in spet razdiram,
v prihodnost sklonjen, se nazaj oziram,
kar sem, že nisem več, življenje in smrt
ves čas prijateljsko si me delita.

A plaha misel včasih mi očita,
da me očara že vsak blisk v temi,
da se podim za glasom brez odmeva,
ker da življenje prek slemena dneva
kaj hitro zdrsne. Že se večeri.


                        Ciril Zlobec (Samo ta dan imam, 2000)


Lep srčen dan, ker samo srce šteje!




P.S.: Poslušam svoje srce... (Fotografije nevihte žal niso preveč uspele, je pa bilo zabavno čakati v zasedi...)

Pljusk sreče...

Neverjetno! Kako smešna pesem! V hrvaščini. Z globokim glasom. Spevno. Zanimivo za poslušati. O barki, mali barki. Ljubezen je v srci prišla. Kako hecno. Morje prihajam!

Kaki kompliment sem dobila danes, da dobro izgledam. Kar za lička me je prijela
soseda: »Lepo si se zrihtala!« Sprejela sem kompliment, da sem se res lepo uredila, hvala. Dobro se počutim z živobarvnimi nohti. Rdečo bluzico in čevlji, ki so tako elegantni.

Če nekdo ne misli o tebi manj, kot da si čudovit, potem je bolje, da ga ni v tvoji prisotnosti. (Nekje sem to prebrala, mislim, da na fb…) Tako čutim ob sestri. Obe sva čudoviti in to živiva. Na drugačne načine. A vseeno neponovljivo fantastični.

Rada bi samo bila srečna. Potem pa bodi. To je to. Ni mi več do nekih neumnosti. Nimam niti časa. Lahko, ne vem, danes sem še tu, potem pa me več ni. Zakaj bi želela biti karkoli drugega, kot da sem srečna?

Kaj bi najbolj obžalovala?

Da nisem naslikala vseh slik v srcu.

Povedati želim sinu, da je v moje življenje prinesel izmerno veselje. Da sem že dobila največje najbolj dragoceno darilo na svetu. Njega.

Obžalovala bi, da sem se tako dolgo grizla za nepomembne trenutke. Res. Se mrcvarila.

Obžalovala bi tudi, da nisem živela po svoje, da si želim odobravanja drugih.

Obžalovala bi, da nisem na vse gledala z ljubeznijo, ne strahom.

Privoščila bi si večkrat kakšno malenkost.

Tako kot kavico. Več penic na kavici… To gostilno pa so malo nerodno zasnovali. Tukaj čisto ob cesti, ko se vse sliši, vsak avto ti kar vetrc mimo naredi. Pa še glasno je. Kaj so te razmišljali? Zdaj pa moram iti. Čudovitemu dnevu na proti…

No, še par dni,  če danes ne štejem in dopust! Pa kaj je življenje lahko lepše?! Iti moram. Res.

Dnevno lovljenje sreče. Ni mi več za loviti. Rada bi jo imela.

Ampak, če nimam jasno definirano, kako naj potem vem, da sem srečna. Potem je to tako, lebdenje po gladini življenja. Morje, ki te nosi malo sem, malo tja. Tok. Tokovi.


Moja sreča je počasno prebujanje. Pretegnjene vseh kosti. Meditacija. Joga. Najboljši del. Kava v postelji. To pa naravnost obožujem. Ali na balkonu. Samo zjutraj je še ponavadi malo preveč svežine. Potem sprehod. Slikanje. Kaj sem že napisala pisanje? Dnevnika. Bloga. Pesmi. Kuhanje. Sladoled. To, da samo sem nekje v naravi in občutim lepoto. Raziskujem. Čas z ljubimi. Smeh. Družabne igre... 

Morje...

Lep čudovit pljusk sreče, srce!


P.S.: Kaj pa ena srečna dalmatinska... KLAPA RIŠPET I MIŠO KOVAČ : Sunce mi od tebe dolazi
 (https://www.youtube.com/watch?v=J6LadN85UaM)

torek, 13. junij 2017

Prosojnost sreče!

Projekt: poslanstvo.

Si predstavljam jasno? In točno vem? Enostavno. Ali bolj megleno?

Poenostavim. Redefiniram.

Kaj je moj namen?

Samo, da sem srečna.

Ustvarjam srečo.

Sem srečna.

Kaj lahko naredim, da sem v harmoniji s srečo?

Ustvarjam. Obala. Morje. Prijatelji.

To je ultimativni projekt.

Moja sreča je definitivno bila pod preizkušnjami. Vse se mi je kar rušilo. Vse sem si drugače predstavljala. Meditacija. Gladko skozi. Kavica. Dnevnik. Pisanje.

Kam mi je čas pobegnil? Opravki. Kar naenkrat so začele vpadati stvari noter. Opa! Kaj pa je zdaj to? Moj paln A je že bil bolj pri plan Ž.

Ustavil pa se je z ročno zavoro. Čas je obstal. Ob črki S. Plan S.

Sončni zahod.
Ujela sem še ravno trenutek, ko se je sonce potapljalo za oddaljeno hribovje. Vmes še ga je zakrival čudovit oblak. Bolj ko je tonilo za temnino, bolj so žarki prosevali skozi oblak. Dajali so mu tako nežno oranžkast ton. Obrobo tkalcev živih niti zlato prepredenih. Neprecenljivo dragoceno. Vaauuu! Obožujem prevešanje dneva v noč. Božansko. Kot bi na ogrlici doživetij dodala koraldo. Samo trenutek, pa tako enkratno neponovljiv. Nikoli več ne bom na tem mostu, ob tej reki, ob tem času. Vse je preteklost. Ostaja pa v moji skrinji zakladov duše. Biser.

Sladoled.
To pa tako obožujem. Tudi poleti. Ali je še pomlad? Vročina je že čisto prava. To je užitek za vse letne čase… Mmmm! Borovnica. Malo je bila kisla. Ampak osvežilna.

Spontanost.
Sprehod ob reki, ki tako nežno, a živo odseva, vso zlatnino sončevega potapljnja v temo. Nežno valovanje. Prelet jate labodov. Račka na gladini kontrastno črne barve.

Sreča.
Sedenje na mostu. Samo sem. Obkrožena z vso to lepoto čisto navadnega dneva. Lep pa je kot pravljica.

Smeh.
Nujno potrebno vsak dan malo. Veliko! Žgečkanje. Hecanje. Ustvarjanje tega čudovitega trenutka. Pravzaprav nič ne delam. Samo občutim ga, dajem mu prostor. Vse je že popolno!

Popoln dan! Cmok! Cmok!



P.S.: Fairground Attraction - Perfect (https://www.youtube.com/watch?v=txapREGWHp0)

ponedeljek, 12. junij 2017

Zaljubljena...

Jaz.

Senčnik.

Osvežitev.

Sončni zahod.

Morje!

Kopanje. Senca. Limonada. Ponovim.

Zdaj pa že odštevam, da se kadi! Kako hitro mine ta čudovit junij!

Če bi vso leto bil junij, bi bilo čisto po moji meri. Vetrc. Klobuček. Nežno poljubljanje sonca na koži. Čudoviti sončni vzhodi. Senca pod krošnjami čudovitega šumenja. Petje ptic. Vse v razcvetu. Vse barve se odpirajo še v večjo barvitost. Mehka travica.

Priprte oči v viseči mreži na balkonu. Rahlo guganje. Branje dobre knjige. Pinki vijolični nohti. Razkuštrana frizura, ki je tako ljubka. Limonada z meto in ledenkami. Kavica, ki jo pijem tako dolgo, da je že lepotno ledena.

Zračne obleke. Čevlji z ogromno rožo. Večerni sprehodi ob reki, kot da sem na morju. Čudovito topel zrak, ki me objema. Počasno zahajanje sonca, vsi odsevi na reki. Lenobno usihanje barv in prižiganje prvih zvezd.

Smeh. Prisrčnost. Povezanost. Zaupni pogovori. Lahkotnost. Sedenje v udobnem mehkem fotelju, ki me posrka vase. Obujanje starih spominov na morje. Božansko.

Enostavno je. Življenje. Samo rada ga imam, in me ljubi nazaj. Celi moj topli vabljivi junij!


Čudovit ljubki junij! Cmok!

P.S.: Malo sončnega dneva... Tako sem navdušena! (https://www.youtube.com/watch?v=rQqwG_rQx7A)

nedelja, 11. junij 2017

Zverinica krotka kot medvedek...

Vsak dan sem komaj čakala poštarja! Eh, ne poštarja, pošto!

Že davno, vsaj po mojem občutku, bi morala priti moja ljuba revija! Pa nič! Pa še kar nič! Zdaj pa je končno prišla! Sveže dišeči listi. Komaj sem čakala, da raztrgam folijo z nje. Si pustim branje za morje? Uh, malo predolgo. Malo jo bom samo prelistala. Brala jo bom na plaži pod senčnikom. Taka je bila osnovna ideja. Vendar me je kar premamila.

Elizabeth Gilbert!

Nepozabna fantastična knjiga. Jej, moli, ljubi. Tudi film se mi je zdel dober, čeprav me je knjiga bolj navdušila!

Začela sem brati. Točno tako je! Pustila sem vse ideale, da bom lahko to prebrala na plaži! Takoj želim vse!

Začne se tako, da v nas živi mala ljubka ranljiva zverca, ki si želi samo malo nežnosti.              
Res je! Imam zverinico v sebi! Zverino! Ljubko prikupno bitje! Želi se cartati! Vse je res!

Berem dalje!

Gospa jo je vprašala, da ne ve, kaj ljudje mislijo s tem, kako se imeti rada.

Če bi vzela žival iz zavetišča, kako bi ravnala z njo?

Dala bi ji toplo zavetje postelje. Zdravo hrano. Udobno okolje, dom. Sprehode po soncu. Sveži zrak in vodo. Socializacijo, previdno, z drugimi živalcami, ki ne grizejo. Dremanje. Nežnost. 

Naklonjenost. Igro. In veliko potrpežljivosti. Tako imaš rad žival.

Odgovorila ji je, da se mora začeti negovati, živalco v sebi. S sabo naj ravna, kot z travmatizirano živalco, ki jo ima v sebi, kot bi jo prinesla iz zavetišča.

Zverinica v meni že maha z repom! Igra! Igra! Igra! Skače! Sprehod! Sprehod! Sprehod! Dremanje!! Uuuuuu! Cartanje! Cartanje! Cartanje!

Ljubeča nega danes, moji bonbončki! Cmok! Objem!



P.S.: Samo tvoj medvedek… za malo cartanja… (https://www.youtube.com/watch?v=89MihWd6zKk)

Opa, daleč nese...

Včeraj sem si želela natočiti v plastenko vode. Polno. Kar nisem mogla verjeti! Kaj!? V loku je tekla voda ven. Kar velik curek.

Sina sem vprašala, če si jo lahko sposodim. Zato ga močno sumim, da mi je on to luknjo zvrtal.

Curek na sredini. Smejati sem se morala zraven. Zlila sem polovico vode ven. Do luknje. Ampak me je še vedno presenetilo, ko nisem imela časa gledati, kje je odprtinica locirana, da mi je teklo po srajci. Stranka mi je celo rekla na zdravje, ravno sredi polivanja. Eni pa so prijazni.

Bilo je. Pestro. Res pozno spanje… Zjutraj pa, ko se mi je ravno zazdelo, da sem se ulegla v objem tople postelje. Glas. Ni prenehalo!

»Gru, gru…«

Naglas. Kot bi imeli ojačevalce. Čisto blizu mojih ušes. Ogromni zvočniki. Vas bom že dobila. Kot strela priletim na balkon… Goloba prestrašena odletita.

Očitno sem motila njuno jutranjo kavo…

Mežikala sem od svetlobe. Toliko sija naenkrat…

Vauuu!

Kakšen sončni vzhod!

Oranžno rumene pinki barve. Prosojen za sončne žarke.

Fotografirala sem.

Zaprla okno.

Zaprla vrata.

Nič več golobov.

Spala še nekaj uric. V vakumu spalnice. Ptiča sta me očitno samo na prečudovit sončni vzhod želela opozoriti. Naj jima bo. Potem sem spala kot polh naprej... kljub vsem dejavnostim okoli... in se presenečena zbudila v deževne oblake. Še pravi čas sta me spravila na balkon...

Neverjetno pa je, da sem še doživela neponovljiv sončen zahod. V nežno roza, močno rumenih in oranžnih barvah. Meni se kar čs ustavi ob tej lepoti. Božansko.

Zvečer pa še me je pospremila okrogla luna domov. Oblaki so kar žareli rumenkasto! Sredi noči! Kaj tako čudovitega še nisem videla. Najprej so imeli obrobo čipke okoli. Po razkritju lune, pa je bilo čarobno svetlo.

Občutim vse te globine narave. Mir. Enost z vsem.

Magičen dan... Cmok!



P.S.: Vsak dan znova bi se lahko potopila v ta mir narave. Vsak dan znova bi se čudila lepoti, ki me posrka.