četrtek, 27. april 2017

Luškani sij obsedenosti...

Mogoče sem že pisala malo o tem, kako sem nora na slikanje. Na likovna dela. Na obsedenost z galerijami. Zdaj pa malo več!

Ljubi mi je moral obljubiti, da bova šla na najinem prvem potovanju skupaj, seveda, v galerijo. Modernih umetnosti. Tudi sam ima občutek za estetiko, umetnost, zato mi je z veseljem to izpolnil. Ko pa sva prišla tja, gledala zgodovino madžarske umetnosti… Uh, malo je bilo morbidno. Namigovanje. Mučenje. Res je, da so me vse slike navdušile, kako realistično so znali upodabljati vse. Fascinirana sem bila nad celoto in podrobnostmi. Na koncu pa nisva bila preveč navdahnjena. Pričakovala sem več moderne umetnosti. S tem, da je to bila ogromna galerija. Mogočen grad, merjen v kilometrih…

Drugi poskus je bil Graz. Šla sva po službi. Ujela sva še zadnje ure odprtosti galerije. Uh, nič kaj. Razen risbe živali in postavljene živali v prostor. Naravne velikosti. Nagačene… Mislim pa, da so nekaj prenavljali. Nič. No. Zanimive so se mi edino zdele slike umetnika, ki je delal tudi otroške slikanice. Tako pestre barve. Pozabila sem, kaj še je vse bilo, je že nekaj časa nazaj. 

Potem pa sva vprašala, kje pa je moderna galerija. Seveda čez reko. Skočiva še tja. Tam pa čisto nič. Res razočarana. Razen nad stavbo, ki je izjemna. Kustosa sva vprašala, kje imajo kaj slik. Pokazal nama je sovo, ki jo je ustvaril Picasso. Tako, pa sva saj sovo videla… Huu, uu...


Pred kratkim pa tretji poskus. Koroška. To pa tako navdušenje! Že spredaj zunaj je tako lep eleganten konj. Sem se že slikala zraven. Pokukava noter. Greva gor po stopnicah. Zaprto! Če pa sem prebrala še pred eno uro, da je odprto! Prideva dol. Pogledava. Vmes je malo zaprto. 

Pošpegava naprej. Kako lepa čajnica! Zaprto notranje dvorišče z kipom, zelenjem in pogledom na nebo. Vse tako prikupno urejeno. Naročim čaj, ki ima pinki v imenu! Kaj takega! Čisto zame… (Pinki poper…) Ko že ne bi moglo biti boljše, pa še dobiva unikatne skodelice. Vsaka je tako luškana. Čisto ljubka in posebna. Ljubezen na prvi pogled! Moja je bila taka z modrim robom in pikasta... Vse tako ljubko! Na wc-ju pa Picasso! Risba! Pa še sploh nisem prišla do galerije. Tiste galerije! 

Čudovit dan poln notranjega sija, moji dragi! Cmok! Cmok!

Ni komentarjev:

Objavite komentar