sobota, 6. maj 2017

Z ali brez?! V celoti!

Kdaj nenapovedano vpade kavica. Z meni ljubo osebo. Mamo. Kar najdeva se, narediva nakup skupaj na deževen dan. Se malo spodbujava pri iskanju koristnih stvari… ene bolj nujne, druge malo manj. Potem pa kavica, da malo po debatirava. Zdaj sta ravno prišla z morja. Kako je lepo doli. Verjamem…

Razveselila me je s čudovitim šopkom mešanih pisanih  rož, ki jih obožujem. roza, pinki, krem, zelene, bež, bele. To me razveseli ob postelji zjutraj, ko se zbudim.

Spomnim se starejše gospe, ki je razlagala, ko sem še bila majhna, manjša punčka, kot sem zdaj. Da bi raje zdaj prejela eno rožo, cvet, vrtnico, ko potem na kupe rož, ko bo mrtva. Na grobu. To se me je tako dotaknilo. Res. Zato sem zelo hvaležna za šopek! To mi je božansko!


Imela sva tako lepega psa. Kuštravca. Nagajivčka. Bil je tako zaščitniški do mene. Vozil me je na sprehode. Trikrat na dan. Zjutraj me je gledal s tako lepimi nagajivimi očkami svetlo rjave barve. Tako se je veselil, da greva na sprehod, da se je kar v krogu vrtel do navdušenja. Spal mi je pri nogah, ko sem brala na sedežni. Na svojem tepihu. Če sem šla k pisalni mizi, je šel za mano in je tam spal. Tako rad se je kopal in sušil dlako. Rad je bil kavalirski. Lepo urejen.

Metala sva mu žogico. Ni se niti premaknil za njo. Seveda sem jo potem morala jaz pobirati. Enkrat pa se je tako navdušil, da je potem spustiti ni želel. Kar renčal je zraven od navdušenja. Ko sva mu žogico končno vzela, pa je tako čakal na njo! Prav bala sva se narediti kakšno potezo, da ne bi skočil do žogice. Kako hecen je bil. Potem je zmagal. Pustila sva mu žogico. Samo, da se je umiril.
Ne glede, kako lepo je bilo s psom. (Bili smo tudi na morju. Večkrat.) Vedno je obveznost. 

Prilagajanje. Ne pravijo zastonj, da če imaš psa, moraš sprejeti tudi njegove bolhe. (Čisto enako je za ljudi… samo ne sprejmeš bolh… sprejmeš ga v celoti s slabimi in dobrimi lastnostmi!) Pes potrebuje gibanje, sprehode, vaje, ko mora ubogati. Včasih pa so tako samosvoji. Prisrčni. Po eni strani so naši ujetniki in odvisni od naše dobre volje. Ne glede, da sva res poskrbela, da se je gibal, še vedno je bil omejen na to vrvico. Zaradi obljudenosti in privlačnosti drugih psov…


Potem pa nove obveznosti. Ne glede na to, da sem še vedno hodila z njim na sprehode, je bil sam doma. Pa tako družaben pes je bil. Mislim, da mu je bilo po pasje težko. Zato sva ga pustila posvojiti naprej. K ljudem s hišo. S travnikom. Kljub zelenici okoli, pes še vedno potrebuje vaje in sprehode. To je kot miselno delo za psa. Kdaj ga pogrešam. Sploh takrat, ko sem prišla domov, je bil tako navdušen! Prav po pasje srečen! Kot bi se smejal od veselja! Vseeno pa zdaj lahko prostovoljno hodim na sprehode, ko imam res čas… in brez skrbi malo bolj dolgo poležavam v postelji. Užitek! Ali luksuz!

Lep cvetoč božanski z dan (z malo bolhami)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar