sreda, 5. oktober 2022

Ne mama - pristna mama!!!

Berem knjigo Jesper Juul-a o vzgoji otrok - 4 vrednote, ki jih daste otroku za vse življenje. Otroci bolj kot vse potrebujejo pristnega starša. Ne hotela, ne strogosti in vzgojnih prijemov - ampak nas same.

Jaz sem tudi mama. Očitno. Saj sem ženska. Svojemu sinu lahko podarim edino svojo materinskost in ne morem nadoknaditi nič, kar mu lahko da oče. Zato je prav in dovolj, če sem samo mama. Ampak spet ne izgubljena v vlogi, ampak pristna. Z upoštevanjem svojih mej in potreb. S pozornim poslušanjem. S tem, da sem prisotna.

Otroci tako čutijo, kaj se dogaja. Lažje jim pa je, če z njimi iskreno govorimo. Resnica vedno osvobaja.

»Kaj pa si ti želiš? Vidim, da moj način ne deluje preveč, kaj predlagaš?«

Potem pa to upoštevajmo.

Starši smo vedno odgovorni za slab ali dober odnos z otroci. Zato začnimo zdaj bolj kot kdaj koli graditi mostove do svojih otrok. Dajmo pa jim tudi svobodo, da so to, kdo so. Da živijo svoje poslanstvo, po svoje.

Dajmo jim dovoljenje, da so pristni. Dajmo jim svobodo. Sebi pa tudi! To je obojestranski proces. Opazujmo jih in jim stopimo naproti. Zares jim prisluhnimo. Dajmo pa jim tudi prostor.

Danes ne bodi mama, bodi to, kdo si. Otrokom je najbolj dragocena pristnost, tako zaupajo, da so tudi oni lahko to, kdo so in da so fantastični – točno taki kot so!

Ljubek srčkan zaupljiv radosten nagajiv lahkoten živahen dan!



🌷 P.S.: Materinstvo je zaklad srca, otroci pa darilo. Rastimo skupaj z njimi, pot nam kažejo sproti. Zaupaj si. Zaupaj v radostno rast. Prav ponosna sem na svojega sina, kako si ustvarja samostojno življenje.

💗 P.P.S.: Naročite se na moj kanal Kateja - Poslušaj svoje srce ❤️ poln navdiha ...  ❤️ Sledi svojemu srcu ❤️❤️ Zaupaj svojemu srcu! ... https://youtu.be/fKZLTkhur2g

🎻 P.P.P.S.: Malo glasbe za še lepši dan ... Sway with me - Dean Martin ... https://www.youtube.com/watch?v=I_8n3FBJYec

☕ P.P.P.P.S.: Naroči se na dnevni navdih za lepši sr(e)čnejši dan na e-mail: katejadn@gmail.com !

Ni komentarjev:

Objavite komentar