sreda, 6. februar 2019

Povabilo k branju... Martin Kojc, Učbenik življenja, tretji teden

Včasih me knjiga zapelje v svet, ki je bolj smiseln. Bolj poln zaupanja, notranje gotovosti. Sozvočje z mojim srcem. To je zame definitivno knjiga Učbenik življenja, Martina Kojca (Ljubljana 2002, Domus). Božansko! Res priporočam branje.

Tu pa je samo preokušanje. Samo ščepec celote, ki je uvid v svežino življenja.

»Kako si človek pridobi samo po sebi utemeljeno prepričanje?

Samo po sebi utemeljeno prepričanje oziroma resnično znanje, doseže človek s spoznanjem.

Želja se mu izpolni enostavno kot darilo.

Dva življenjsko važna zakona:

1. Če hočemo izsiliti zdravje ali uspeh, smo lahko vselej prepričani, da bo prišlo do bolezni ali neuspeha oziroma bosta še trajala.

2. Če hotenje in hrepenenje po zdravju ali uspehu molči, smo lahko vselej prepričani, da imamo zdravje ali uspeh, oziroma bosta prišla in trajala.

Iz tega vidite, da ne smemo dobrega zdravja, blagostanja, sreče, uspeha in podobno iskati v potrjevanju (uveljavljanju), temveč v zanikanju (zatiranju) človeškega hotenja.

Šele ko zdravja in uspeha ne izsiljujemo več, bo prišlo: in zdravje in uspeh. Sreča pride šele potem, ko smo se ji odrekli.

Ničesar hoteti – pomeni vse zaželeno dobiti.

Tako se človek nenehno razvija v višje, popolnejše in srečnejše bitje. Razvoja pa je odvisen od trpljenja. Vse hotenje izvira iz potrebe, iz pomanjkanja, iz trpljenja. Če bi ne bilo trpljenja, bi ne bilo razvoja, torej tudi ne odrešitve. Čim bolj razvit in inteligenten je človek, tem bolj intenzivno je zaradi tega trpljenje, tem bližja je hkrati njegova odrešitev.

Šele v trpljenju lahko spoznamo naše napake in zmote, trpljenje pospešuje naš razvoj, nas vodi zmerom bliže k odrešitvi, to se pravi k spoznanju resnice, ki potem odstrani trpljenje in na njegovo mesto spokojnost, mir in samoumevnost. Šele s spoznanjem resnice pride človek do prepričanja, da se bo zaželeno zgodilo.«

Globine so vedno bolj razkrite. Čar je v enostavnosti in preprostosti. Branje Učbenika življenja mi je čisto zlezlo pod kožo. Vse je res!

Ljubek sijoč pristen dan!

Cmok! Objem!!!













P.S.: Življenje te ljubi. Tu je zate! Na tvoji strani! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar